ΑΡΧΑΙΟΠΟΛΗ

"Πήλιο, ένα βουνό φορτωμένο ιστορίες"

ΑΡΧΑΙΟΠΟΛΗ

ΑΡΧΑΙΟΠΟΛΗ

Το πρώτο βιβλίο της βολιώτισας αρχαιολόγου και ξεναγού Γιώτας Πάντου με τίτλο «Αρχαιόπολη ΒΟΛΟΣ-ΠΗΛΙΟ. Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την αρχαιότητα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι.

Το βιβλίο αποτελείται από δέκα μικρές αυτοτελείς ιστορίες ή αλλιώς αρχαιολογικά παραμύθια που έχουν ως ήρωες κυρίως παιδιά και διαδραματίζονται από τα νεολιθικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Στο Παράρτημα επεξηγούνται σύντομα και με απλό τρόπο κάποια από τα αρχαιολογικά στοιχεία της κάθε ιστορίας.

Ο Βόλος δεν είναι ένα συνηθισμένο λιμάνι. Είναι ένα λιμάνι που είδε να έρχονται και να φεύγουν ήρωες, θεοί, βασιλιάδες, έμποροι, μάγισσες. Ούτε το Πήλιο είναι απλά ένα όμορφο βουνό. Είναι ένα βουνό φορτωμένο ιστορίες. Αυτές τις ιστορίες ζωντανεύουν οι μικροί ήρωες στην Αρχαιόπολη: Βόλος – Πήλιο. Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την αρχαιότητα.

Με ποιον τρόπο θα σφραγίσει η Αρπίνα τη συμφωνία φιλίας του Λίνου με τον Πελασγό; Ποιος έκλεψε τις πορφύρες που μάζευαν όλο το πρωινό η Λέσχα και η Ιθαία; Γιατί ο ουρανός γέμισε ξαφνικά μαύρο καπνό και πού να βρίσκονται τώρα η Τάρασα και ο Λύκιος; Θα γυρίσει νικητής ο Τιμοσθένης από τους Παναθηναϊκούς αγώνες και γιατί φοβάται τον Κύκνο; Θα γίνει τελικά ο γάμος της Ηπιόνης ή προτιμά να κρατήσει τα παιδικά της παιχνίδια; Θα αρέσει στον μικρό Βορέα η καινούρια πόλη στην οποία με εντολή του βασιλιά αναγκάζεται να μετακομίσει η οικογένειά του και τι θα απογίνουν οι «παλιοί» θεοί; Γιατί την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού μια ομάδα αγοριών φορώντας βαριά δέρματα ζώων αποφασίζει να ανέβει στην κορυφή του Πηλίου για να επισκεφτεί τον Ναό του Δία Ακραίου; Βρήκε ποτέ κανείς τον θησαυρό που έκρυψε ο Θεότιμος λίγες ώρες προτού ο στρατός του Μιθριδάτη επιτεθεί στην πόλη; Τι είναι τέλος πάντων, αυτή η πέτρα με τα ανθρώπινα αυτιά και τι έδωσε η φαρμακίδα μάγισσα στον παππού του Αίολου λίγο πριν φύγει για το Ασκληπιείο; Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι που μπήκαν στην ταβέρνα της Αριστώς και γιατί ο άντρας της ο Αυρήλιος κάνει «ντελίβερι» με το γαϊδουράκι του;

Διαβάστε περισσότερα για την Αρχαιόπολη στη συνέντευξη της Γιώτας Πάντου στο Βακχικόν: https://www.vakxikon.gr/arxaiopoli-volos-pilio-synenteuxi-me-tin-giota-pantou/

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ: https://kondyli.gr/archaiopoli-volos-pelio/