'Ανω Γατζέα

Απόδραση στο παρελθόν

'Ανω Γατζέα

Απόδραση στο παρελθόν

'Ανω Γατζέα

'Ανω Γατζέα

Θέλω να το επισκεφτώ
 

Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός που κατασκεύασε ο Εβαρίστο ντε Κίρικο (πατέρας του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο εμπνευστή της Μεταφυσικής Ζωγραφικής), το σκοτεινό τούνελ του τρένου, η θέα στα χρυσοπράσινα χωράφια με τις ελιές, το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1924, και η αίσθηση του αυθεντικού παλιού ελληνικού χωριού είναι αρκετοί λόγοι για να επισκεφτείτε την 'Ανω Γατζέα. Εδώ, δε θα συναντήσετε τουρίστες αλλά ταξιδευτές, ανθρώπους που απολαμβάνουν την αναζήτηση της αυθεντικής Ελλάδας.

Σκαρφαλωμένη σε μια κατακόρυφη πλαγιά ανάμεσα στα Λεχώνια και τα Καλά Νερά με θέα τον Παγασητικό, η 'Ανω Γατζέα είναι ένα χωριό άγνωστο στους περισσότερους. Τα διώροφα αγροτόσπιτα του χωριού - άλλα εγκαταλελειμμένα, άλλα υπό αναστήλωση και άλλα γεμάτα ζωή από τους λιγοστούς πια κατοίκους αποτελούν μαρτυρίες του εύπορου παρελθόντος, τότε που κάθε νοικοκυριό όφειλε να είναι αύταρκες. Σε κάθε γωνιά του οικισμού η θέα στη θάλασσα κόβει πραγματικά την ανάσα. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι, στενοί και εξαιρετικά ανηφορικοί, οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του χωριού που στέφεται με ένα πραγματικό στολίδι: τον σιδηροδρομικό σταθμό. 

Παλιά, από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι το 1971, το τρενάκι του Πηλίου μετέφερε ανθρώπους και προϊόντα από το Βόλο στις Μηλιές και αντίστροφα. Σήμερα, μεταφέρει τουρίστες και παρόλο που οι γραμμές διατηρούνται ακόμη η διαδρομή έχει μικρύνει: Λεχώνια-Μηλιές-Λεχώνια. Στην 'Ανω Γατζέα, οι επιβάτες απολαμβάνουν μια 15λεπτη στάση για καφέ, τσιπουράκι ή μια γρήγορη επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στην 'Ανω Γατζέα δε θα βρείτε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, και μοντέρνα καφέ. Θα βρείτε όμως ευγενικούς φιλόξενους ανθρώπους και τη γλυκιά αίσθηση της απόδρασης πίσω στο παρελθόν.