Δράκεια

Το Μαρτυρικό Χωριό

Δράκεια

Το Μαρτυρικό Χωριό

Δράκεια

Το Μαρτυρικό Χωριό

Δράκεια

Το Μαρτυρικό Χωριό

Δράκεια

Δράκεια

Θέλω να το επισκεφτώ
 

Στο μέσον περίπου της διαδρομής από την Αγριά στα Χάνια, το ψηλότερο χωριό του Πηλίου, βρίσκεται η Δράκεια. Κρυμμένη πίσω από καταπράσινες και απότομες πλαγιές, απόμακρη και ήσυχη, προικισμένη με κρυστάλλινα νερά και πανύψηλα δέντρα, η Δράκεια είναι ίσως το μόνο χωριό από τα 24 του Πηλίου που δεν είναι γνωστό στους τουρίστες. 'Ομως, η μικρή απόσταση από το Βόλο (μόλις 17 χιλιόμετρα), οι δύο πλατείες με τα πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβερνούλες, τα περιπατητικά μονοπάτια, και η ταραχώδης ιστορία του χωριού μπορούν να μετατρέψουν τη Δράκεια σε έναν άριστο προορισμό για εξερεύνηση. Εδώ φυσικά δε θα βρείτε πολυτέλεια και ακριβά ξενοδοχεία. Θα μπορέσετε όμως να νοικιάσετε παραδοσιακά σπίτια και να ζήσετε στο χωριό σαν ντόπιος! 

Για τους ντόπιους η Δράκεια είναι γνωστή ως το Μαρτυρικό Χωριό. Στις 18 Δεκέμβρη 1943 ο ανδρικός πληθυσμός του χωριού εκτελέστηκε από το Γερμανικό Στρατό Κατοχής. Σήμερα, ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των 116 ανδρών που χάθηκαν βρίσκεται στο σημείο εκτέλεσης, στην κάτω πλατεία δίπλα σε ένα πελώριο πλάτανο. Τα σημάδια του πόνου ακόμη και σήμερα τα νιώθει κανείς στη ματιά των κατοίκων που φιλόξενοι και απόμακροι συνάμα αποπνέουν ένα αίσθημα περηφάνιας για το χωριό τους και τους ανθρώπους του.

Πιο πάνω από τη Δράκεια, ο δρόμος προς τα Χάνια περνάει από δάση με καστανιές, οξιές, φτέρες, και πλατάνια. Η οδήγηση είναι δύσκολη και ο δρόμος έχει πολλές και στενές στροφές, όμως οι μυρωδιές του δάσους  και η θέα στον Παγασητικό ανταμείβουν τον ταξιδιώτη με το παραπάνω.  

Η οδήγηση από το Βόλο στη Δράκεια είναι περίπου 40 λεπτά. Η κοντινή απόσταση κάνει το χωριό ιδανικό προορισμό για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι έχουν συνήθως λιγότερο από 12 ώρες για να εξερευνήσουν το Βόλο και το Πήλιο. Η διαδρομή με ταξί κοστίζει περίπου 35-40 ευρώ αλλά υπάρχουν επίσης λεωφορεία ΚΤΕΛ με απευθείας δρομολόγια Βόλος-Δράκεια.

'Ενας αργός περίπατος στα λιθόστρωτα μονοπάτια του χωριού, μια επίσκεψη στο μνημείο των πεσόντων και ένα αυθεντικό πηλιορείτικο γεύμα στις ντόπιες ταβέρνες είναι αρκετά για να νιώσετε την αύρα του χωριού που παραμένει σχεδόν ανέγγιχτο από το σύγχρονο πολιτισμό.