'Αγιος Λαυρέντιος

Γαλήνια καθημερινότητα

'Αγιος Λαυρέντιος

Γαλήνια καθημερινότητα

'Αγιος Λαυρέντιος

Γαλήνια καθημερινότητα

'Αγιος Λαυρέντιος

Γαλήνια καθημερινότητα

'Αγιος Λαυρέντιος

'Αγιος Λαυρέντιος

Μόνο μυθικά όντα, ήρωες, και οι Ολύμπιοι θεοί κατοικούσαν στο Πήλιο μέχρι τον 11ο - 12ο αιώνα. Η άγρια βλάστηση και οι δυσπρόσιτες πλαγιές του βουνού κράτησαν για αιώνες μακριά την ανθρώπινη παρουσία. Τα ίδια στοιχεία όμως αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους χριστιανούς ασκητές που αναζητούσαν καταφύγιο στα απροσπέλαστα τοπία του Πηλίου. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκαν αρκετές μοναστηριακές κοινότητες και το Πήλιο έγινε γνωστό ως το «όρος των κελλίων» εφάμιλλο του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. 

Το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου χτίστηκε τον 11ο αιώνα από Βενεδικτίνους μοναχούς. Το 12ο αιώνα η μονή πέρασε στα χέρια των ορθοδόξων μοναχών και ανακατασκευάστηκε από τον Όσιο Λαυρέντιο που ήρθε στο Πήλιο από τη μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Γύρω στον 14ο αιώνα μια μικρή υποστηρικτική κοινότητα άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από το μοναστήρι. Η τοπογραφία ήταν ιδανική. Αν και το χωριό έχει θέα στον Παγασητικό κόλπο, ο ίδιος ο οικισμός δεν είναι εύκολα ορατός από τη θάλασσα. Επομένως, οι κάτοικοι ήταν ασφαλείς από τις επιδρομές των πειρατών που λεηλατούσαν για αιώνες τις παράλιες κοινότητες του Παγασητικού. Γι' αυτό άλλωστε αρκετά χωριά στο Πήλιο έχουν παρόμοια τοπογραφικά χαρακτηριστικά (Δράκεια, Μηλιές).

Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, η καλλιέργεια και το εμπόριο της ελιάς έφεραν οικονομική άνθιση στο χωριό χωρίς όμως ακραίες τάσεις επίδειξης πλούτου στην αρχιτεκτονική.

Η σχέση των κατοίκων με τον χριστιανισμό υπήρξε από την αρχή στενή και παραμένει τέτοια μέχρι και σήμερα. Το χωριό έχει το δικό του άγιο, τον Άγιο Απόστολο το Νέο, έναν Αγιολαυρεντίτη νεαρό που μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1686 σε ηλικία μόλις 19 ετών. Στην ομώνυμη εκκλησία φυλάσσεται σήμερα η κάρα και τα ενδύματα του μαρτυρίου του αγίου καθώς και άλλα κειμήλια που μαρτυρούν τα θαύματα του αγίου στο Πήλιο. Το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, η καρδιά του χωριού, είχε σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη θρησκευτική αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου. Στο αρχονταρίκι της μονής υπογράφηκε από τον ιερομόναχο Κασσαβέτη η επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους οθωμανούς. Σήμερα, η μονή είναι γυναικείο κοινόβιο και ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι το πηλιορείτικο χωριό par excellence. Ιδανικό μέρος για διακοπές χειμώνα καλοκαίρι προσφέρεται για ήσυχες διακοπές αλλά και για σύντομες μονοήμερες αποδράσεις.