9+1 λόγοι για να επισκεφτείτε το Πήλιο το Φθινόπωρο
Το φθινόπωρο στο Πήλιο είναι η εποχή των θαυμάτων. Το φύλλωμα στα δέντρα φαίνεται σαν να αρπάζει φωτιά, οι αγκαθωτές μπαλίτσες στις καστανιές πέφτουν κάτω και σχηματίζουν ένα παχύ χαλί, μανιτάρια ξεφυτρώνουν ξαφνικά στο δάσος, οι ελαιώνες γεμίζουν κόσμο και φωνές. Είναι η εποχή για μακρινούς περιπάτους και μια κούπα τσάι του βουνού.
1. Μακρινοί περίπατοι στο δάσος
Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για βόλτες στα μονοπάτια του Πηλίου από το φθινόπωρο. Οι χρυσοκόκκινες αποχρώσεις στις πλαγιές του βουνού στήνουν ένα δραματικό σκηνικό και οι δροσερές θερμοκρασίες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για περπάτημα. Δοκιμάστε το μονοπάτι από τη Δράκεια στον Άγιο Λαυρέντιο, από τα Χάνια στη Ζαγορά ή από τη Βυζίτσα στις Πινακάτες για να απολαύσετε τα φθινοπωρινά χρώματα.
2. Μήλα Ζαγοράς - Τα κόκκινα στολίδια
Τον Σεπτέμβριο οι πλαγιές του βουνού ντύνονται με τα καλά τους και βάζουν τα κόκκινα στολίδια τους. Η ομορφιά των καλοκλαδεμένων δέντρων φορτωμένα με κατακόκκινα γυαλιστερά μήλα είναι σχεδόν εξωπραγματική. Αν θέλετε να τα δείτε στην καλύτερη στιγμή τους, ελάτε προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Μηλιές θα βρείτε πάνω από τη Δράκεια, στον δρόμο προς το Νεοχώρι και φυσικά στην ανατολική πλευρά του βουνού κοντά στη Ζαγορά. Ζαγοριανά μήλα, φιρίκια και χυμός μήλου πωλούνται παντού το φθινόπωρο σε κιόσκια στους δρόμους και στα μίνι μάρκετ των χωριών. Τα μήλα Starking Delicious της Ζαγοράς και το φιρίκι Πηλίου έχουν ετικέτα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
3. Ήρθε η ώρα για ζεστή πηλιορείτικη σούπα!
Είναι η εποχή για μια ζεστή και καλομαγειρεμένη σούπα: γίδα λεμονάτη, βελούδινη σούπα από κολοκύθα, πηλιορείτικη φασολάδα και φυσικά τραχανάς. Μόλις αρχίζει να κάνει ψύχρα, τα πιάτα αυτά εμφανίζονται ξανά στο μενού όλων και εμείς συνειδητοποιούμε πόσο μας είχαν λείψει τόσους μήνες.
4. Χρωματική πανδαισία
Ποιος θέλει να χάσει τη γιορτή των χρωμάτων; Η καλύτερη εποχή για να δείτε τα χρώματα του φθινοπώρου στο Πήλιο είναι γύρω στα τέλη του Οκτώβρη μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη όταν τα φύλλα στις οξιές, τις δρυς και τις αγριόλευκες παίρνουν άπειρες αποχρώσεις του πορτοκαλί. Οι τελευταίες μέρες της ζωής των φύλλων είναι γεμάτες φως και χρώμα.
5. Επιτέλους ησυχία!
Όλα τα χωριά του Πηλίου ακόμη και εκείνα που βρίσκονται ψηλά στο βουνό πλημμυρίζουν από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Μόλις όμως έρχεται το φθινόπωρο οι ρυθμοί πέφτουν, τα χωριά μετατρέπονται σε ησυχαστήρια, η ατμόσφαιρα γίνεται ρομαντική και η ταξιδιωτική εμπειρία πιο αυθεντική.
6. Τσάι του βουνού δίπλα στο τζάκι
Με τα πρώτα κρύα τα τζάκια στα καφέ και τα μπαρ ανάβουν. Είναι η ώρα να απολαύσετε την πρώτη κούπα για φέτος από ένα ζεστό τσάι του βουνού. Η μυρωδιά του ξύλου που καίγεται και η χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα μέσα στα καφέ είναι σαν βάλσαμο στην ψυχή.
7. Ψητά κάστανα
Μόλις έρθει ο Οκτώβριος αναζητήστε στον Βόλο τους καστανάδες. Ανάβουν τη φωτιά τους στις γωνίες κεντρικών δρόμων και ψήνουν τα πιο νόστιμα και γυαλιστερά πηλιορείτικα κάστανα. Πιο θρεπτικό σνακ δεν υπάρχει! Πριν φύγετε από το Πήλιο αγοράστε τα μεγάλα κάστανα Πηλίου τα οποία μπορείτε να βρείτε σε όλα τα χωριά.
8. Συλλογή μανιταριών
Είναι η ώρα να γνωρίσετε τις ψηλόλιγνες κυρίες του πηλιορείτικου δάσους, τις γουργουλιάνες. Οι γουργουλιάνες επειδή είναι εύκολο να τις αναγνωρίσει κανείς, είναι το κατάλληλο μανιτάρι για να ξεκινήσει κανείς το χόμπι της μανιταροσυλλογής. Στο Πήλιο πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων οργανώνουν εξορμήσεις για συλλογή μανιταριών μέσα στα δάση καστανιάς και οξιάς. Φέρτε το καλάθι σας και μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τα βρώσιμα μανιτάρια αλλά και πώς να τα μαγειρεύετε.
9. Όλη η παραλία δική σας!
Τα νερά του Παγασητικού παραμένουν ζεστά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμη και τον Νοέμβριο κάποιες μέρες είναι ιδανικές για μπάνιο στη θάλασσα. Οι σαλούφες του Αυγούστου μας αποχαιρετούν μόλις μπαίνει το φθινόπωρο και οι παραλίες είναι ήσυχες, καθαρές και συχνά ολοδικές σας!
10. Το μάζεμα της ελιάς
Στο Πήλιο, είναι σχεδόν ντροπή να μη βγάζει κανείς το δικό του λάδι, να μην πηγαίνει στο λιοτρίβι έστω δέκα-δεκαπέντε κλούβες με ελιές. Τόσο βαθιά στη συνείδηση του πηλιορείτη είναι η ελαιοπαραγωγή. Από τον Οκτώβρη μέχρι τον Γενάρη, οι πλαγιές του βουνού παίρνουν ζωή και πλημμυρίζουν με κόσμο που συμμετέχει στην πιο ιερή αγροτική πράξη, το «λιομάζωμα». Ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα κρεμασμένα λιόπανα στον αέρα όπου συλλέγεται ο καρπός των δέντρων που βρίσκονται στην κυριολεξία σε γκρεμό.