Πάσχα στον Βόλο και το Πήλιο

Όλ’ έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα ~Κ.Βάρναλης

Πάσχα στον Βόλο και το Πήλιο

Όλ’ έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα ~Κ.Βάρναλης

Πάσχα στον Βόλο και το Πήλιο

Όλ’ έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα ~Κ.Βάρναλης

Πάσχα στον Βόλο και το Πήλιο

Πάσχα στον Βόλο και το Πήλιο

Πάρτε θέση στη μεγαλύτερη υπαίθρια γιορτή! Στον πασχαλινό Βόλο η εορταστική, παρεΐστικη ατμόσφαιρα ξεκινά από νωρίς το μεσημέρι και συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Να τι δεν πρέπει να χάσετε:

1. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εκείνη ακριβώς η εποχή του χρόνου που τα βολιώτικα τσιπουράδικα βρίσκονται στο απόγειο της δόξας τους. Χωρίς υπερβολή, αυτές τις μέρες το πρόγραμμα των ντόπιων περιλαμβάνει τσιπουράδικο μεσημέρι βράδυ! Ακολουθήστε τους και δείτε με τα μάτια σας πώς τα τραπέζια τοποθετούνται ακόμη και πάνω στους δρόμους καθώς η πόλη πλημμυρίζει με τσιπουροθαμώνες.

2. Νωρίς το βραδάκι, απολαύστε μια βόλτα στην παραλία όπου το θαλασσινό αεράκι από το λιμάνι ανακατεύεται με τον γλυκάνισο του τσίπουρου και τη θεΙκή μυρωδιά της φρέσκιας σαρδέλας που ψήνεται στα κάρβουνα. Αυτό είναι το άρωμα του Βόλου.

3. Μη χάσετε την περιφορά του επιταφίου από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Δίπλα στη θάλασσα το κύμα των πιστών κρατώντας αναμμένες λαμπάδες δημιουργεί ένα μοναδικό κλίμα μυσταγωγίας και κατανυκτικότητας που μόνο σε νησιά μπορεί να συναντήσει κανείς.

4. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μια ολόκληρη πόλη πίνει τσίπουρο και απολαμβάνει νηστίσιμους μεζέδες. Οι τιμές ανεβαίνουν κάπως και οι μερίδες μικραίνουν, αλλά η εμπειρία απογειώνεται. Είναι απλά ιεροσυλία να κάνεις κάτι άλλο εκείνο το βράδυ.

5. Το Πήλιο το ξέρετε σαν «το βουνό των Κενταύρων». Στην πραγματικότητα όμως, είναι «το βουνό των μοναστηριών». Δεκάδες πανέμορφα μοναστήρια -τα περισσότερα γυναικεία- βρίσκονται δίπλα ή ακόμη και μέσα στα πηλιορείτικα χωριά και τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν τις πόρτες τους για τους πιστούς. Η κατανυκτική μονή του Αγίου Λαυρεντίου στο ομώνυμο χωριό και η θέα από το μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο προσφέρουν δύο διαφορετικές εμπειρίες που θα πρέπει να ζήσετε.

6. Την Κυριακή του Πάσχα οι ταβέρνες στα πηλιορείτικα χωριά στρώνουν πασχαλινό τραπέζι με σούβλα, παραδοσιακό κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Διαλέξτε ένα χωριό, κάντε οπωσδήποτε κράτηση για ένα τραπέζι, και απολαύστε βουνίσιο αέρα με μυρωδιά ψητού και πηλιορείτικη φιλοξενία.

7. Κάπου ανάμεσα στα τσίπουρα και τα ψητά, βρείτε χρόνο για να γνωρίσετε το βουνό, τα δάση και τα μονοπάτια του. Η άνοιξη στο Πήλιο είναι μαγική. Το βουνό στρώνεται με κόκκινα, άσπρα, και κίτρινα λουλουδένια χαλιά, κρυστάλλινα νερά ακούγονται να τρέχουν παντού, και ο αέρας μυρίζει πασχαλιά. Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Κάντε μια βόλτα με άλογα από Μηλιές για Καλά Νερά, και, αν έχετε μαζί σας παιδιά, δηλώστε συμμετοχή για το Κυνήγι Θησαυρού στο μονοπάτι των Κενταύρων στην Πορταριά (Τηλ. Επικοινωνίας 6945755600).