Για αυτούς τους λόγους το Πήλιο ξεχωρίζει
1. Ιερότητα του Βουνού
Το Πήλιο δεν είναι απλά ένα όμορφο βουνό. Είναι ένας τόπος ιερός από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Οι Ολύμπιοι θεοί δεν το επέλεξαν τυχαία για τις θερινές διακοπές τους. Πατρίδα του Χείρωνα και σχολείο του Ασκληπιού, το Πήλιο με τα χιλιάδες βότανα και φαρμακευτικά φυτά, τις κρυστάλλινες πηγές, και τα δεκάδες σπήλαια υπήρξε ανέκαθεν ένας τόπος έμπνευσης, γνώσης και θεραπείας. Τον 11ο αι. μ.Χ., η ιερή δύναμη του βουνού προσέλκυσε Χριστιανούς ερημίτες και ασκητές που αναζητούσαν ένα ήσυχο μέρος για να προσηλωθούν σε διαρκή προσευχή. Σιγά σιγά, το Πήλιο εξελίχθηκε σε σπουδαία μοναστική κοινότητα, τρίτη σε ακτινοβολία μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Το 14ο – 16ο αι., μικρά χωριά ξεπήδησαν γύρω από τα μοναστήρια και τον 18ο αι. άνθισαν πνευματικά και οικονομικά. Σήμερα, οι επισκέπτες αισθάνονται την ίδια ιερότητα καθώς επισκέπτονται τα μοναστήρια, μαζεύουν τα δικά τους βότανα, εξερευνούν τα σπήλαια των Κενταύρων, κάνουν βόλτες με άλογα στις πλαγιές του βουνού, και βυθίζονται στο πρωτόγονο δάσος.
2. Μαγευτικά Τοπία
Τα τοπία στο Πήλιο έχουν κάτι το μεγαλοπρεπές. Η γοητεία τους οφείλεται κυρίως στην πολυποικιλότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα, από πυκνά δάση οξιάς και κτήματα με ανθισμένες κερασιές μέχρι καταπράσινους ελαιώνες σε πλαγιές τόσο απότομα κατακόρυφες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς οι ιδιοκτήτες καταφέρνουν να ισορροπήσουν όταν έρχεται η ώρα να μαζέψουν τις ελιές. Φαράγγια που ξεκινούν από γυμνά βραχώδη τοπία βρίσκουν τελικά τον δρόμο για τη θάλασσα. Όλα τα βουνά είναι όμορφα στην Ελλάδα όμως μόνο ένα αγκαλιάζεται από τη θάλασσα με τόσο μοναδικό τρόπο. Από τη μια, θάλασσα γαλήνια, και από την άλλη πλευρά, βαθιά, ανήσυχη και κρυστάλλινη. Εκτός από τα πολυποίκιλα τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, τα χωριά του Πηλίου από μόνα τους κόβουν την ανάσα. Ας μην ξεχνάμε, το Πήλιο είναι το πιο πυκνοκατοικημένο βουνό της Ελλάδας. Η Μακρινίτσα κρέμεται κυριολεκτικά στη δυτική πλαγιά του βουνού και είναι, λένε, το χωριό με τη μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά (550 μ.) από το πρώτο σπίτι χαμηλά στην κάτω γειτονιά μέχρι το τελευταίο πάνω στην κορυφή του χωριού. Ο περίπατος στη Μακρινίτσα λοιπόν αγγίζει τα όρια της ορειβασίας! Όπως και να΄ναι, η εμπειρία που βιώνει κανείς περπατώντας στα καλντερίμια των χωριών του Πηλίου είναι μοναδική.
3. Διαμονή σε Ιστορικά Κτίρια
Εάν σας αρέσουν τα μεγάλα all-inclusive ξενοδοχεία, τότε σίγουρα το Πήλιο δεν είναι για εσάς. All-inclusive πακέτα απλά δεν προσφέρονται εδώ και τα μεγάλα ξενοδοχεία μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αντίθετα, η διαμονή στο Πήλιο είναι οικογενειακή υπόθεση με εκατοντάδες μικρά (boutique) ξενοδοχεία καθένα μοναδικό σε ύφος και ιστορία. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Πήλιο είναι διατηρητέα κτίρια που χρονολογούνται στο 18ο-19ο και στις αρχές του 20ου αι. Έχουν προσεκτικά αναπαλαιωθεί διατηρώντας τα αρχικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου αλλάζοντας μόνο τη χρήση των εσωτερικών χώρων. Βρίσκονται στην καρδιά των Πηλιορείτικων χωριών και προσφέρουν εκπληκτική θέα, δωμάτια με τζάκι, ελληνικό χειροποίητο πρωινό με ντόπια προϊόντα και πανέμορφους κήπους με ορτανσίες, μανόλιες και τριανταφυλλιές. Πρόσφατα, καινούρια καλαίσθητα boutique ξενοδοχεία στο Πήλιο έχουν κατασκευαστεί δίπλα στην αμμουδιά ή μέσα σε καταπράσινους ελαιώνες με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και τον κόλπο του Παγασητικού. Πολυτελή αλλά σε αρμονία με τη φύση που τα αγκαλιάζει αυτά τα μικρά αρχιτεκτονικά στολίδια διαθέτουν πισίνα, spa και εστιατόρια με καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό αλλά και πιο ιδιαίτερες γαστρονομικές δημιουργίες από βραβευμένους σεφ.