Αγαπημένα Μουσεία του Βόλου

Ιστορίες ζωής των ανθρώπων του Βόλου

Αγαπημένα Μουσεία του Βόλου

Ιστορίες ζωής των ανθρώπων του Βόλου

Αγαπημένα Μουσεία του Βόλου

Ιστορίες ζωής των ανθρώπων του Βόλου

Αγαπημένα Μουσεία του Βόλου

Αγαπημένα Μουσεία του Βόλου

Ο Βόλος έχει εκπληκτικά μουσεία και καθένα από αυτά αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της ζωής των ανθρώπων που έζησαν γύρω από τον Παγασητικό κόλπο και το Πήλιο από τα Νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο στις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να καλλιεργήσει τη γη και να εγκατασταθεί κάπου μόνιμα. Η συλλογή του μουσείου διαθέτει μοναδικά ευρήματα από τις πιο πρώιμες αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη το Σέσκλο και το Διμήνι, καθώς και σπάνια δείγματα αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής που διατηρήθηκαν στις επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδας.

Το Μουσείο της Πόλης φωτίζει τις ζωές των κατοίκων του Βόλου κατά το 19ο-20ο αι. (πρόσφυγες, εργοστασιάρχες, εργάτες, αγρότες, μαθητές, ποδοσφαιριστές, κ.ά.). Στεγάζεται σε ένα όμορφο αναπαλαιωμένο βιομηχανικό κτίριο που λειτούργησε ως καπναποθήκη στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αι. Το Μουσείο της Πόλης είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο του Βόλου. Μπορείτε να περιηγηθείτε στον έκθεση του μουσείου πατώντας εδώ.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Ένα πρώην εργοστάσιο με όλο τον εξοπλισμό του έχει μετατραπεί σε μουσείο και ξυπνά μνήμες από τη βιομηχανική άνθιση του Βόλου στη δεκαετία του 1950. Στο μουσείο παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Οπτικοακουστικά μέσα και διαδραστικές μακέτες ζωντανεύουν τη βιομηχανική παραγωγή κάνοντας το μουσείο Τσαλαπάτα το αγαπημένο των παιδιών.

Για τους λάτρεις της ζωγραφικής υπάρχει το Μουσείο Θεόφιλου στην Ανακασιά Βόλου. Εδώ, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά όχι μόνο την τέχνη του πιο σημαντικού λαϊκού ζωγράφου της χώρας, αλλά και την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.