8 κανόνες για να επιβιώσετε στα τσιπουράδικα του Βόλου

Η τελετουργία του τσίπουρου

8 κανόνες για να επιβιώσετε στα τσιπουράδικα του Βόλου

Η τελετουργία του τσίπουρου

8 κανόνες για να επιβιώσετε στα τσιπουράδικα του Βόλου

Η τελετουργία του τσίπουρου

8 κανόνες για να επιβιώσετε στα τσιπουράδικα του Βόλου

8 κανόνες για να επιβιώσετε στα τσιπουράδικα του Βόλου

Αν βρίσκεστε στον Βόλο για διακοπές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε την πιο γνωστή γαστρονομική παράδοση της πόλης. Η «τσιπουροκατάνυξη» είναι κάτι περισσότερο από ένας φθηνός τρόπος να γεμίσετε το στομάχι σας. Είναι τελετουργία που σημαίνει πολλά στη ζωή και την καθημερινότητα των ντόπιων.

Κανόνας #1 Φέρτε φίλους

Φυσικά και μπορεί κανείς να πάει μόνος του σε ένα τσιπουράδικο, και αν πάτε θα δείτε κάποιους θαμώνες να κάθονται μόνοι τους (πάντα στο ίδιο τραπέζι). Όμως, η εμπειρία του τσίπουρου είναι για να μοιράζεται, καθώς πρόκειται για ένα πάρτυ με μεζέδες. Γι’αυτό άλλωστε κάθε Παρασκευή μεσημέρι τα τσιπουράδικα είναι ασφυκτικά γεμάτα. Συνάδελφοι από τη δουλειά μαζεύονται για να γιορτάσουν το τέλος της εβδομάδας και να τσουγκρίσουν τα μικρά ποτηράκια του τσίπουρου ευχόμενοι καλό σαββατοκύριακο!

Κανόνας #2 Μάθετε την oρολογία του τσίπουρου

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να παραγγείλετε τσίπουρα είναι δείχνοντας από μακριά στον σερβιτόρο ένα νούμερο που θα σχηματίσετε με τα δάκτυλα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στον αριθμό των τσίπουρων που θα έρθουν στο τραπέζι. Αμέσως πρέπει να δηλώσετε και πόσα θέλετε «με» ή «χωρίς». Οι λέξεις αυτές αναφέρονται στο γλυκάνισο. Κάποιο προτιμούν το τσίπουρο με γλυκάνισο και κάποιοι άλλοι χωρίς.   

Κανόνας #3 Μείνετε στο τσίπουρο και τους μεζέδες

Τις περισσότερες φορές κανείς δεν παραγγέλνει πιάτα. Το φαγητό εδώ είναι δωρεάν και έρχεται μαζί με το τσίπουρο. Στο τέλος, πληρώνετε μόνο τα ποτά. Αν παραγγείλετε από τον κατάλογο, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά, και το πιο πιθανό είναι ότι αν συνεχίσετε να πίνετε, το πιάτο που θα παραγγέλνατε θα έρθει ως μεζές με τα επόμενα τσίπουρα. Κρασί και μπύρα σερβίρονται στα τσιπουράδικα αλλά δεν έρχονται με φαγητό! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παραγγείλετε από τον κατάλογο.  

Κανόνας #4 Μοιραστείτε τα πιάτα

Οι μεζέδες μοιράζονται! Αν η ιδέα να μοιραστείτε ένα πιάτο με άλλους σας αγχώνει, τότε τα τσιπουράδικα δεν είναι για εσάς! Οι μεζέδες είναι μικρά πιάτα και είναι για όλους στο τραπέζι. Ακόμη κι αν είστε πολύ πεινασμένος μην παραγγείλετε το δικό σας πιάτο. Το μοίρασμα είναι μέρος της όλης εμπειρίας.

Κανόνας #5 Μην βιάζεστε

Απολαύστε την παρέα, το ποτό και τη συζήτηση χωρίς να βιάζεστε να χορτάσετε. Η όλη διαδικασία είναι αργή και τα τσίπουρα παραγγέλνονται σιγά σιγά. Κανένας δεν πηγαίνει στο τσιπουράδικο για να φύγει σε μια ώρα. Πολλές φορές «τα τσίπουρα» κρατάν 3-4 ώρες και αυτά είναι πάντα τα καλύτερα.

Κανόνας #6 Μην περιορίζεστε μόνο σε ένα

Όσο περισσότερα τσίπουρα παραγγέλνετε, τόσο καλύτερο γίνεται το φαγητό που έρχεται στο τραπέζι σας. Μπορεί στον πρώτο γύρο να φάτε γαύρο, αλλά στον δεύτερο ή τον τρίτο θα έρθουν καραβίδες, μύδια, κ.ά.

Κανόνας #7 Αποδεχτείτε την έκπληξη

Αν δεν σας αρέσουν οι εκπλήξεις και θέλετε να ξέρετε τι θα έρθει στο τραπέζι σας, ξεχάστε τα τσιπουράδικα. Αν όμως είστε ανοικτοί σε νέες γαστρονομικές προκλήσεις, αυτή είναι η στιγμή να δοκιμάσετε κάτι καινούριο. Οι μεζέδες ποικίλουν από πατατοσαλάτα μέχρι αχιβάδες, αστακό και ανεμώνες της θάλασσας. Πάντως, αν κάποιο πιάτο δεν το τρώτε μπορείτε να ζητήσετε να σας το αντικαταστήσουν.

Κανόνας #8 Μείνετε μέχρι το τέλος για το γλυκό

Κάθε τσιπουροκατάνυξη τελειώνει με γλυκό κερασμένο από τον ιδιοκτήτη. Το καλοκαίρι συνήθως είναι παγωτό και το χειμώνα σιμιγδαλένιος χαλβάς. Πορτοκαλόπιτα και πανακότα επίσης συνηθίζονται και είναι απολύτως σπιτικά.