Βυζίτσα

Ένα χωριό με "άρωμα γυναίκας"

Βυζίτσα

Ένα χωριό με "άρωμα γυναίκας"

Βυζίτσα

Ένα χωριό με "άρωμα γυναίκας"

Βυζίτσα

Ένα χωριό με "άρωμα γυναίκας"

Βυζίτσα

Βυζίτσα

Η Βυζίτσα είναι γυναικεία υπόθεση. Από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και το καλαίσθητο κατάστημα "Μελένιο" πίσω από την πλατεία, μέχρι τις "Εσπερίδες" τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό του χωριού, η Βυζίτσα έχει άρωμα γυναίκας.  

Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια ως γυναικείο κοινόβιο. Αρχικά με δυο μοναχές, και τώρα με μια μόνο, η μονή είναι ανοιχτή για τον καθένα που επιθυμεί να την επισκεφτεί, να ξαποστάσει στην ήσυχη αυλίτσα της, να πιει ένα ποτήρι κρύο νερό και να γευτεί το λουκουμάκι που η φιλόξενη γερόντισσα έχει πάντα πρόχειρο.

Ξέρετε αλήθεια κάποιο άλλο χωριό, οπουδήποτε στην Ελλάδα, που να έχει δέκα βήματα από την πλατεία του ένα μοναστήρι; Η στενή συνύπαρξη του κοσμικού με το θρησκευτικό στοιχείο στη Βυζίτσα ξαφνιάζει. Πρόκειται όμως για μια σχέση αρμονική που είναι ριζωμένη βαθιά στις συνειδήσεις των κατοίκων.

Αν αγαπάτε τα ντόπια προϊόντα, τότε αφήστε τα ψώνια σας για αυτό το χωριό. Στις Εσπερίδες θα βρείτε σπιτικές μαρμελάδες, ντόπια τσιτσίραβλα, τραχανά, τεράστια ποικιλία από γλυκά του κουταλιού με πρώτο και καλύτερο το ντόπιο φιρίκι, λικέρ φρούτων, χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμα κουλουράκια-βουτήματα. Κλείστε ραντεβού με τις γυναίκες του συναιτερισμού για να σας διδάξουν την τέχνη της πηλιορείτικης πίτας ή ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας ή κανονονίστε να μαγειρέψουν εκείνες για την παρέα σας. Το γεύμα σερβίρεται στην όμορφη αυλή του καταστήματος αλλά εσείς θα νιώσετε ότι σας φιλοξενούν στο σπίτι τους. Στη Βυζίτσα, οι επισκέπτες έχουν τον πρώτο λόγο και η φιλοξενία μαζί με τον επαγγελματισμό είναι σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Δεν θα πιάσετε, όμως, τον παλμό της Βυζίτσας στην πρώτη σας επίσκεψη. Το υπαίθριο μουσείο του Πηλίου, όπως αλλιώς είναι γνωστή η Βυζίτσα, με τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά στο βουνό, είναι ένα χωριό που θα χρειαστεί να επισκεφτείτε αρκετές φορές για να το γνωρίσετε πραγματικά. Λίγο αριστοκρατικό, σχεδόν μυστικιστικό και απόλυτα αυτάρεσκο, το ύφος του χωριού θα σας μπερδέψει αλλά η ασυναγώνιστη γοητεία του στο τέλος θα σας κερδίσει.