Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Μμμμ..., Μύρισε Πήλιο

Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Μμμμ..., Μύρισε Πήλιο

Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Μμμμ..., Μύρισε Πήλιο

Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Μμμμ..., Μύρισε Πήλιο

Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Μμμμ..., Μύρισε Πήλιο

Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Πήλιο: 7 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Η παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα αν και χαρακτηρίζεται από απλότητα και κατά κύριο λόγο στηρίζεται στις πίτες, διαφοροποιείται κατά τόπους και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου υπάρχουν ιδιαίτερα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Αυτή είναι η λίστα μας με τα πηλιορείτικα φαγητά που σας προτείνουμε (ορεκτικά, κυρίως πιάτα, και γλυκά) και πού μπορείτε να τα απολαύσετε καλύτερα:

1. Τα τσιτσίραβλα είναι οι νεαροί βλαστοί από την άγρια φυστικιά που μαζεύονται τον Απρίλιο και γίνονται τουρσί με ξύδι και λίγο σκόρδο. Είναι ένας από τους καλύτερους μεζέδες για το τσίπουρο. Αρκετά delicatessen καταστήματα στον Βόλο πωλούν βαζάκια με τσιτσίραβλα που έχουν παρασκευαστεί με φροντίδα από τους τοπικούς γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Όμως προσοχή! Ποτέ δεν είναι τόσο νόστιμα όσο όταν τα τρώμε στο Πήλιο.

2. Η Βολιώτικη κοπανιστή με το βαθύ πορτοκαλί της χρώμα θα φωτίσει το τραπέζι σας και θα ξυπνήσει τις αισθήσεις σας με την έντονη καπνιστή της γεύση. Η πιο πετυχημένη εκδοχή της σερβίρεται στο Μεζέν, το ιδιαίτερο τσιπουράδικο του Βόλου που συνδυάζει την παράδοση με τη νεωτερικότητα.

3. Οι κολιτσιάνοι, ή αλλιώς η ανεμώνη της θάλασσας, τηγανισμένη στο κουρκούτι της σερβίρεται μόνο στα παραδοσιακά τσιπουράδικα του Βόλου. Τα λουλουδάκια αυτά μαγειρεμένα στην ελληνική εκδοχή της τεμπούρα θα φέρουν στο πιάτο σας το άρωμα της θάλασσας.

4. Το μπουμπάρι είναι ένα είδος ντόπιου λουκάνικου που μαγειρεύεται κουλουριασμένο σαν σπείρα στο φούρνο και σερβίρεται με πατάτες. Το λουκάνικο είναι γεμιστό με ρύζι και ψιλοκομμένη καρδιά και πνευμόνια από μοσχαρίσιο κρέας. Μεζές για λίγους που σας προτείνουμε να απολαύσετε στην πλατεία της Δράκειας και του Αγίου Γεωργίου.  

5. Το σπετζοφάι, το κατεξοχήν πηλιορείτικο φαγητό φτιάχνεται μόνο με τέσσερα υλικά. Η υπέροχη γεύση του οφείλεται στη γλυκύτητα από τις σπιτικές ντομάτες που σιγοβράζουν στο παχύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Πηλίου, το πικάντικο πηλιορείτικο λουκάνικο, και το άρωμα από τις πιπεριές Βόλου. Στο Climax στην Ξυνόβρυση το μαγειρεύουν ακριβώς όπως πρέπει και η θέα στο Αιγαίο του ταιριάζει απόλυτα.

6. Το φυρίκι, το μικρό ροδαλό μηλαράκι με τη ντελικάτη γεύση που μεγαλώνει μόνο στις πλαγιές του Πηλίου, γίνεται γλυκό του κουταλιού. Το γλυκό φυρίκι σερβίρεται με λευκό αμύγδαλο στο κέντρο και ταιριάζει απόλυτα με ένα απογευματινό ελληνικό καφέ, πού αλλού; Στην πλατεία της Μακρυνίτσας με θέα το λιμάνι.

7. Ο βασιλιάς όλων των γλυκών, ο λευκός μπακλαβάςψηλός και εορταστικός, σερβίρεται στους πηλιορείτικους γάμους, αλλά αν είστε τυχεροί πολλοί ιδιοκτήτες σε ταβέρνες τον σερβίρουν δωρεάν στο τέλος του γεύματος. Με αμύγδαλα αντί για καρύδια και δεκάδες λεπτά χειροποίητα φύλλα, αυτοί οι ρομβοειδείς «ουρανοξύστες» έχουν σαν στέμμα ένα γαρύφαλλο και θα σας κάνουν να επιστρέψετε στο μέρος όπου τους δοκιμάσατε πρώτη φορά.