Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

Πορταριά

Κανείς στο Πήλιο δεν προσποιείται ότι η Πορταριά είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος. Αν όμως βγείτε από τον κεντρικό δρόμο και ακολουθήσετε ένα από τα δεκάδες καλντερίμια, θα βρεθείτε σε ένα ορεινό χωριό με αγροτόσπιτα, αυλές με μποστάνια, και κοτούλες που σκαλίζουν ελεύθερες το χώμα! Η αφθονία είναι παντού. Σύκα, αχλάδια, λεμόνια, κάστανα κρέμονται στην κυριολεξία από τα δέντρα στα στενά δρομάκια.

Για τους Βολιώτες, Πορταριά σημαίνει ζεστά ποτά δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Η Πορταριά όμως είναι ένα χωριό που τα έχει όλα για όλους! Για τους μεγάλους, εκπληκτικό φαγητό, παραδοσιακά γλυκά, βότανα, μπαράκια, και επίσης ένα από τα καλύτερα τσιπουράδικα! Για τα παιδιά, όμορφη παιδική χαρά στο κέντρο του χωριού, μεγάλη πλατεία για κρυφτό και αξέχαστο Κυνήγι Θησαυρού.

Το χωριό πήρε το όνομά του από τη Μονή της Παναγίας Πορταρέας που ιδρύθηκε τον 13ο αι., και από την οποία σήμερα σώζεται το καθολικό με τοιχογραφίες του 16ου αι.

Η Πορταριά υπήρξε προορισμός διακοπών ήδη από τις αρχές του 20ου αι. και όπως είναι φυσικό με τέτοια παράδοση στη φιλοξενία, οι ντόπιοι ξέρουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Το χωριό βρίσκεται στα μισά του δρόμου από τον Βόλο για το χιονοδρομικό κέντρο και επομένως είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του σκι που τον χειμώνα κατακλύζουν τα ξενοδοχεία της. 

Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς βρίσκονται τα ερείπια του «Θεοξένια» (1892-1944) του πιο πολυτελούς ξενοδοχείου των Βαλκανίων κατά το πρώτο μισό του 20ου αι. Πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες απολάμβαναν εδώ εξαιρετική φιλοξενία, ασυναγώνιστη κουζίνα και κοκτέιλ πάρτυ που άφησαν εποχή. Το 1944 το «Θεοξένια» βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Σήμερα, οι τοπικές αρχές έχουν αναλάβει την αναστήλωση του κτιρίου με την ελπίδα να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο σύντομα. Με τέτοια παράδοση, δεν είναι τυχαίο ότι η Πορταριά είναι το μόνο χωριό του Πηλίου που διαθέτει δύο μεγάλα τετράστερα ξενοδοχεία (γενικά στο Πήλιο τα ξενοδοχεία είναι μικρά και στεγάζονται σε παραδοσιακά και συχνά διατηρητέα κτίρια).

Το Πήλιο φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού και η Πορταριά είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις. Εκτός από φρούτα, οτιδήποτε μεγαλώνει σε δέντρο μετατρέπεται εδώ σε γλυκό του κουταλιού: κάστανο, καρύδι, φυστίκι Αιγίνης, ακόμη και ελιές! Τελευταία μάλιστα τα τοπικά εργαστήρια φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού από βιολογικά προϊόντα χωρίς συντηρικά και προσθήκη ζάχαρης.

Η Πορταριά προσφέρει πολλά στον επισκέπτη. Γαλήνη, κοσμοπολίτικο αέρα, καλό φαγητό, δυνατότητα για αγορές, γρήγορη πρόσβαση στην πόλη του Βόλου και τον περιφερειακό δρόμο και φυσικά το «Μονοπάτι των Κενταύρων», το μεγαλύτερο δώρο στους επισκέπτες της.