Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

'Ενα χωριό με παράδοση στη φιλοξενία

Πορταριά

Πορταριά

Κανείς στο Πήλιο δεν προσποιείται ότι η Πορταριά είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος. Αν όμως βγείτε από τον κεντρικό δρόμο και ακολουθήσετε ένα από τα δεκάδες καλντερίμια, θα βρεθείτε σε ένα ορεινό χωριό με αγροτόσπιτα, αυλές με μποστάνια και κότες που σκαλίζουν ελεύθερα το χώμα. Η αφθονία είναι παντού. Σύκα, αχλάδια, λεμόνια, κάστανα κρέμονται στην κυριολεξία από τα δέντρα στα στενά δρομάκια.

Η Πορταριά πήρε το όνομά της από τη Μονή της Παναγίας Πορταρέας που ιδρύθηκε τον 13ο αι., και από την οποία σήμερα σώζεται μέρος του καθολικού με τοιχογραφίες του 16ου αι. Βρίσκεται στα μισά του δρόμου από τον Βόλο για το χιονοδρομικό κέντρο και επομένως είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του σκι που τον χειμώνα κατακλύζουν τα ξενοδοχεία της. Για τους Βολιώτες πάλι, Πορταριά σημαίνει καλό μεσημεριανό φαγητό τις Κυριακές και ζεστός καφές δίπλα στο αναμμένο τζάκι.  

Η Πορταριά υπήρξε προορισμός διακοπών ήδη από τις αρχές του 20ου αι. και όπως είναι φυσικό με τέτοια παράδοση στη φιλοξενία, οι ντόπιοι ξέρουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς βρίσκονται τα ερείπια του «Θεοξένια» (1892-1944) του πιο πολυτελούς ξενοδοχείου των Βαλκανίων κατά το πρώτο μισό του 20ου αι. Πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες απολάμβαναν εδώ εξαιρετική φιλοξενία, ασυναγώνιστη κουζίνα και κοκτέιλ πάρτυ που άφησαν εποχή. Το 1944 το «Θεοξένια» βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Σήμερα, οι τοπικές αρχές έχουν αναλάβει την αναστήλωση του κτιρίου με την ελπίδα να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο σύντομα. Με τέτοια παράδοση, δεν είναι τυχαίο ότι η Πορταριά είναι το μόνο χωριό του Πηλίου που διαθέτει δύο μεγάλα τετράστερα ξενοδοχεία (γενικά στο Πήλιο τα ξενοδοχεία είναι μικρά και στεγάζονται σε παραδοσιακά και συχνά διατηρητέα κτίρια).

Το Πήλιο φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού και η Πορταριά είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις. Εκτός από φρούτα, οτιδήποτε μεγαλώνει σε δέντρο μετατρέπεται εδώ σε γλυκό του κουταλιού: κάστανο, καρύδι, φυστίκι Αιγίνης, ακόμη και ελιές! Τελευταία μάλιστα τα τοπικά εργαστήρια φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού από βιολογικά προϊόντα χωρίς συντηρικά και προσθήκη ζάχαρης.

Σήμερα, η Πορταριά προσφέρει πολλά στον επισκέπτη. Γαλήνη, κοσμοπολίτικο αέρα, καλό φαγητό, δυνατότητα για αγορές, γρήγορη πρόσβαση στην πόλη του Βόλου και τον περιφερειακό δρόμο και φυσικά το «Μονοπάτι των Κενταύρων», το μεγαλύτερο δώρο στους επισκέπτες της.