Αγριά

Το παλιό ψαροχώρι

Αγριά

Το παλιό ψαροχώρι

Αγριά

Αγριά

Θέλω να το επισκεφτώ
 

Τη δεκαετία του 1970, τα πασίγνωστα σήμερα αναψυκτικά ΕΨΑ (Ελληνικά Ψυγεία Αγριάς) ήταν τοπική υπόθεση. Σπάνια τα έβρισκε κανείς εκτός Βόλου και ελάχιστοι στην Ελλάδα γνώριζαν την Αγριά. Όμως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όπως η μικρή βιομηχανία έγινε παντού γνωστή, έτσι και η Αγριά από μικρό ψαροχώρι μετατράπηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό - και όχι μόνο.

Επτά μόνο χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου, η Αγριά σήμερα προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο, κυρίως Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας. Οι Βολιώτες πάλι, ονειρεύονται να γίνει το μέρος της μόνιμης κατοικίας τους. Πολλοί το έχουν καταφέρει και ο πληθυσμός της μικρής κωμόπολης πραγματικά διπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Εκείνοι που δεν μπορούν να την κάνουν πατρίδα, επισκέπτονται την Αγριά σχεδόν καθημερινά για τις καλοκαιρινές βραδινές εξόδους τους ή ένα γρήγορο μπάνιο στη θάλασσα. Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς έρχονται για Σαββατοκύριακο και έχουν την Αγριά ως βάση για τις αποδράσεις τους στο Πήλιο και το νυχτερινό Βόλο. Αντίθετα, οι ξένοι επισκέπτες τη χρησιμοποιούν ως κέντρο ανεφοδιασμού μετρητών και τροφίμων, πριν αναχωρήσουν με το τροχοκινούμενο για κάποια απομακρυσμένη παραλία στο Ανατολικό Πήλιο. 

Στις πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η Αγριά υπήρξε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο. Από τις λιθόκτιστες σκάλες της έφευγαν καράβια φορτωμένα με πηλιορείτικες ελιές και λάδι για το λιμάνι του Βόλου, τη Θεσσαλονίκη και την Κων/πολη. Διέθετε μάλιστα ακόμη και τελωνείο που παρέμεινε σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του ΄70. Οι παλιές λιθόκτιστες ελαιαποθήκες στέκονται ακόμη κατά μήκος της παραλίας και ξεχωρίζουν με το λιτό αρχιτεκτονικό σχέδιό τους. Μόνο που σήμερα στεγάζουν καταστήματα, καφετέριες κι εστιατόρια ενω κάποιες στέκονται δυστυχώς μισογκρεμισμένες. 

Στην πλάτη της Αγριάς, ξεκινά ένας από τους μεγαλύτερους ελαιώνες του Πηλίου που στριφογυρίζει γύρω από το βουνό, φτάνει μέχρι ψηλά στη Δράκεια και απλώνεται στις πλαγιές του Αγίου Λαυρεντίου. 

Εκτός από το Πήλιο, η Αγριά έχει θέα στο νότο τα βουνά Καντήραγας και Όθρυς και στα δυτικά το λόφο της Γορίτσας που τα καλοκαίρια στεφανώνεται από τον ήλιο που δύει.

Η Αγριά ήταν το σημείο αποθήκευσης και φόρτωσης των ελαιών στα καράβια. Από τα φιλόξενα νερά της (όπως λένε και σήμερα ακόμη οι καπετάνιοι των σούπερ γιωτ που κάποιες φορές αράζουν στα νερά της) Θαλασσινό αεράκι, καβουράκια που γυροβολάνε στα πεζούλια, αμέτρητοι αχινοί στα νερά της, μυρωδιές από σαρδέλα που ψήνεται στα κάρβουνα, ένα μικρό λιμανάκι, φιλόξενα νερά, όπως λένε οι καπετάνιοι των σούπερ γιωτ που την επισκεπτονται που και πού.

όπως λένε οι καπετάνιοι των σούπερ γιωτ που κάποιες φορές το καλοκαίρι αράζουν στα νερά της)