Πινακάτες

Το χωριό μιας άλλης εποχής

Πινακάτες

Το χωριό μιας άλλης εποχής

Πινακάτες

Πινακάτες

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μανούσος Μανουσάκης επέλεξε τις Πινακάτες για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Το Κόκκινο Ποτάμι. Το χωριό δεν μοιάζει μόνο να είναι βγαλμένο από άλλη εποχή. Είναι πράγματι άλλης εποχής. Ο ηλεκτρισμός έφτασε εδώ πριν από 50 μόλις χρόνια και μέχρι πριν από δύο δεκατίες οι Πινακάτες συνδέονταν οδικώς μόνο με τον Άγιο Γεώργιο. Πρόσφατα, κατασκευάστηκε ο δρόμος για τη Βυζίτσα και έτσι σήμερα μπορούμε πια να κάνουμε τον λεγόμενο «Μικρό Γύρο του Πηλίου» που περιλαμβάνει επίσκεψη σε 4 πανέμορφα χωριά: Άγιος Γεώργιος, Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές. Ή αν προτιμάτε από την άλλη κατεύθυνση: Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες, Άγιος Γεώργιος. Όπως και να το πάτε, εκεί στη μέση της διαδρομής θα γνωρίσετε το πιο αυθεντικό κομμάτι του Πηλίου, τη σχεδόν απόκοσμη ομορφιά των Πινακατών.

Φτάνοντας, το χωριό θα σας ρουφήξει μέσα του. Μόλις κατεβείτε την απότομη σκάλα που οδηγεί στην πλατεία, η ομορφιά της θα σας καθηλώσει. Δεν θα θελήσετε να πάτε μακριά. Θα πιάσετε το εαυτό σας να περπατάει γύρω γύρω στην παραμυθένια πλατεία επιζητώντας να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της: την πιο εντυπωσιακή κρήνη του Πηλίου, την ταβέρνα που σαν να βγήκε από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, τον παλιό φούρνο που κάποτε ήταν και κρεοπωλείο και χάνι, τη θέα στις στέγες των σπιτιών με την πηλιορείτικη πλάκα, το κουκλίστικο μαγαζάκι της Αλκμήνης και της Σεβαστής που είναι «Ασορτί» με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού. Μέσα του όλος ο πλούτος της γυναικείας καλαισθησίας: κεντήματα, υφαντά, διακοσμητικά μικροαντικείμενα αλλά και παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές.

Από αυτή την πλατεία θα το δείτε, δεν θα θέλετε να το κουνήσετε βήμα! Μέχρι να σας φωνάξουν ότι είναι ώρα να εξερευνήσετε το επόμενο χωριό. Αλλά είναι σίγουρο, όμως, ότι στις Πινακάτες θα ξαναγυρίσετε! Αυτή τη φορά για να μείνετε στον παραδοσιακό ξενώνα Αλατίνο ή αν αγαπάτε τις σύγχρονες ανέσεις στο Αρχοντικό Σακαλή.