Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Διαχρονικά κι αγαπημένα

Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Διαχρονικά κι αγαπημένα

Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Διαχρονικά κι αγαπημένα

Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Διαχρονικά κι αγαπημένα

Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Διαχρονικά κι αγαπημένα

Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Ιστορικά Μαγαζιά του Κέντρου του Βόλου

Ιστορικά μαγαζιά του κέντρου του Βόλου που πρέπει να γνωρίζει κάθε επισκέπτης 

Δεν είναι μόνο τα μουσεία μιας πόλης που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Είναι και κάποιοι χώροι-καταστήματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε περασμένες εποχές. Μια καφετέρια που αντέχει στο χρόνο και έχει γίνει σημείο συνάντησης για γενιές και γενιές, ένας φούρνος που μοσχοβολάει παράδοση, ένα υπεραιωνόβιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Συγκρατήστε αυτά τα όνοματα κι όταν επισκεφτείτε το Βόλο πάρτε μια δόση από τις γεύσεις και τις μυρωδιές τους: Μινέρβα, Πανελλήνιο, Κόκκορας, Παππούς, Παλαιός Φούρνος, Παπαγιαννόπουλος, Αύρα.

Η «Μινέρβα» στην παραλία του Βόλου έχει συντροφέψει γενιές και γενιές με την πάστα φούρνου, ένα γλύκισμα με περισσή σαντιγύ σοκολάτας που μόνο στο φούρνο δεν παρασκευάστηκε! Στη Δημητριάδος, την αρχαιότερη οδό της πόλης,  το ζαχαροπλαστείο «Πανελλήνιο» γλυκαίνει τους Βολιώτες από το 1915. Το «ρολό Πανελληνίου» και τα αμυγδαλωτά του έχουν προσφερθεί ως κεράσματα στα περισσότερα αν όχι όλα τα σπίτια της πόλης. Στην οδό Καρτάλη αφήστε τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ  να σας οδηγήσει στο κατάστημα «Ο Κόκκορας». Από το 1912 άλλωστε η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή αφού ο καφές καβουρδίζεται στο πεζοδρόμιο! Σκούρος, μέτριος ή ξανθός μπαίνει φρέσκος στο ίδιο χάρτινο σακουλάκι εδώ και δεκαετίες. Δίπλα στα Δικαστήρια, στην οδό Γαζή, στο εργαστήριο «ο Παππούς» θα βρείτε τα πασίγνωστα μουστολούκουμα, ίσως το πιο χαρακτηριστικό ενθύμιο από το Βόλο που θα μπορούσε κανείς να αγοράσει. Από το 1930 η συνταγή μένει ίδια και περνάει μυστικά από γενιά σε γενιά. Στο ιστορικό κέντρο του Βόλου, στον «Παλαιό Φούρνο», οι τυρόπιτες είναι ακόμη παραδοσιακές, όπως εκείνη η τετράγωνη, και λαδερή όσο δεν παίρνει, τυρόπιτα με το χοντρό φύλλο! Αξίζει να μετρήσετε πόσα είδη τυρόπιτας παρασκευάζονται σ’ αυτόν το φούρνο! Απέναντι σχεδόν από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου συνεχίζει να παρασκευάζεται και να πωλείται ο «χαλβάς Βόλου Παπαγιαννόπουλου». Η επιχείρηση γιορτάζει φέτος τα εκατό της χρόνια επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε, στο πανέμορφο κτίριο της οδού 2ας Νοεμβρίου που ανακαινίζεται και θυμίζει διώροφη αστική κατοικία παρά εργοστάσιο. Η χαλβαδοποιία Παπαγιαννόπουλου είναι η μόνη επιχείρηση από τα περίπου 50 εργοστάσια του Βόλου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Στην ανατολική άκρη του Βόλου, τον Άναυρο,  διακριτική και μεγαλόπρεπη ταυτόχρονα, η «Αύρα Εξοχικόν Κέντρον» με χρονολογία ίδρυσης το 1883, έχει την αύρα του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Στα τραπεζάκια της εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί την Αλίκη να σιγοτραγουδάει.  

Και αν και δεν είναι πια μαζί μας, εμείς εδώ θα τα τιμήσουμε: το εστιατόριο «Μεταφτσής» στην παραλία, γνωστό και ως το «Ζonar’s» του Βόλου, και το καφεοινομαγειρείον «Η Σκάλα» του Μιλάνου ψηλά στην οδό Ιωλκού. Ιστορικά μαγαζιά που οι μνήμες τους ζουν ακόμη στις καρδιές όσων είχαν την τύχη να καθίσουν στα τραπέζια τους.