Βόλος: Πάμε για καφέ ή τσίπουρα;

Στα στενά της πόλης

Βόλος: Πάμε για καφέ ή τσίπουρα;

Στα στενά της πόλης

Βόλος: Πάμε για καφέ ή τσίπουρα;

Στα στενά της πόλης

Βόλος: Πάμε για καφέ ή τσίπουρα;

Βόλος: Πάμε για καφέ ή τσίπουρα;

Οι πιο πολλοί που επισκέπτονται το Βόλο έρχονται για να απολαύσουν το σπάνιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, να κολυμπήσουν στις παραλίες του ανατολικού Πηλίου και να χαρούν το χειμώνα στις χιονισμένες βουνοκορφές του. Προτού όμως συνεχίσετε το ταξίδι σας για το Πήλιο αξίζει να γευτείτε για λίγο τη ζωή στην πόλη του Βόλου.

Αν και οι επισκέπτες συνήθως κατευθύνονται στην παραλία, οι ντόπιοι περνούν την ώρα τους αλλού, στα στενά δρομάκια γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τίποτα δε φωνάζει πιο δυνατά «Βόλος» από τον πολύωρο μεσημεριανό καφέ στον πεζόδρομο της Κονταράτου με μεγάλες παρέες φίλων.  

Τα λιγότερο τουριστικά τσιπουράδικα βρίσκονται και αυτά σκορπισμένα στα στενά της πόλης. Μάλιστα εδώ, μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας. Τα παραδοσιακά τσιπουράδικα θυμίζουν παλιά καφενεία και στεγάζονται σε μικρούς, συχνά σκοτεινούς χώρους χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και χαρακτήρα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι από τη μικρή κουζίνα τους βγαίνουν αναρίθμητοι μεζέδες με ασυναγώνιστη ποιότητα. Στην ίδια γειτονιά της πόλης, η βολιώτικη τσιπουροκατάνυξη συνάντησε τα τελευταία χρόνια τη γαστρονομία. Νέες γευστικές δημιουργίες με προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς συνοδεύουν τοπικά αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας σε μικρούς αλλά μοντέρνους χώρους όπου όταν βρίσκεις τραπέζι απλά δε θέλεις να φύγεις. 

Αν πάλι τα θαλασσινά και το τσίπουρο δεν είναι η αδυναμία σας, τότε πηγαίνετε στη δυτική μεριά της πόλης, στα Παλιά, όπως είναι γνωστή στους ντόπιους η αρχαιότερη συνοικία του Βόλου. Εδώ, οι φοιτητές περνάν τεμπέλικα τα βράδια τους με ζωντανή ελληνική μουσική και ψητά κρέατα στις ταβέρνες που στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα κτίρια των προηγούμενων αιώνων. Οι στενοί πεζόδρομοι, το φωτισμένο Βυζαντινό τείχος με τη τάφρο του, τα απομεινάρια του Μυκηναϊκού ανακτόρου, τα αρχαία πιθάρια που στέκονται ακόμη εκεί που τα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι θα σας θυμίσουν τη μακραίωνη και πολύπλοκη ιστορία της πόλης που είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό λιμάνι.